Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

'Gratis' studielening blijft: maak er slim gebruik van!

Geplaatst op: 06-06-2019, 13:48:53

Momenteel is de rente voor studieleningen via het studentenleenstelsel vastgesteld op de 5-jaarsrente (momenteel 0 procent, rentevastperiode 2019 tot en met 2023!).
Er lag een wetsvoorstel om de rente te verhogen voor studenten die op of na 1 januari 2020 beginnen. Voor hen zou de doorgaans hogere 10-jaarsrente gaan gelden.

Vorige week bleek echter dat hiervoor in de Eerste Kamer weinig steun is.

Minister van Engelshoven heeft daarom nu besloten om het wetsvoorstel in te trekken. Studenten kunnen daardoor slim gebruik blijven maken van de goedkope studielening.
Door dit ‘gratis’ geld opzij te zetten op een spaardeposito of te beleggen kun je als student het rendement in je eigen zak steken.

‘Doorlenen’ aan de ouders tegen een interessante rente die daarmee een deel van hun aflossingsvrije hypotheek aflossen (meestal kan 10 procent zonder boete worden afgelost) kan bijvoorbeeld ook.

Het mes snijdt dan aan twee kanten: als student ontvang je onbelaste rente waarmee je (een deel van) je studiekosten kunt betalen. En de ouders kunnen de aan hun studerende zoon of dochter betaalde rente, net als de hypotheekrente, gewoon aftrekken in box 1. Simpel en effectief.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 4 juni 2019

Ga terug naar de vorige pagina